2019 Artikkeleita

Pikkujoulut klubitallilla 2019

Bussiretkelle kerhon pikkujouluihin Vesalaan lähti Pirkanmaalta ja Hämeenlinnasta pirteässä pakkassäässä melkein 30 klubilaista.

Ohjelma oli perinteinen: glögiä, hyvää ruokaa, arvontaa, autoja, piirustusta, puheita ja palkitsemista. Pientä hävikkiä lukuunottamatta retkikunta saapui Mäntylän kyydissä tyytyväisenä takaisin Pirkanmaalle auringon jo laskettua mailleen.

Jaoksen ohjattua toimintaa on seuraavan kerran tammikuussa, mutta projektit jatkuu talleissa ja mielessä luultavasti keskeytyksettä läpi talven. Ensi vuonna on taas paljon autoilutapahtumia sekä Suomessa että muualla Europassa. Talven pimeitä hetkiä on hyvä käyttää reissujen suunnitteluun.

Klubi-ilta 25.11.2019 - Torttuja ja sähköautounelmia

Vuoden viimeiseen klubi-iltaan oli Lällän keittiössä taiottu herkullisia torttuja.

Varsinainen aihe oli MB250e sähköauto, Jonka Vesa Rönkkö oli tuonut paikalle ja kertoi tekniikasta ja kokemuksista. Illan aikana saattoi jokunen perinneautoharrastaja jopa muuttaa käsityksiään uudesta tekniikasta varsinkin koeajon jälkeen.

Katso kuvia ja asiaa linkkien takaa.

AVANT TECNO OY Tehdasvierailu ma 28.10.2019

Pirkanmaan jaos oli kutsuttu tehdasvierailulle

Ylöjärvelle tutustumaan Avant Tecnon tuotantoon maanantaina 28.10.2019

Katso kuvat ja tarinaa täältä.

Kuva : Avant Tecno

Kesä meni mutta grillikausi jatkuu...

...sisätiloissa. Kalenteria jos tarkkkaan katsoo, niin kevääseen ja wappuajeluun - siis aihion työstämiseen ja viimeistelyyn ajokuntoon on aikaa kutakuinkin 6 kk. Sitä ennen myös "ensi vuodeksi" lykätyillä "pikkuhommilla" alkaa olla jo kiire.

Tällä nettisivulla on tarkoitus julkaista - vapaaehtoisilta tietysti - kuvia meneillään olevista projekteista vaikka anonyymisti kuten kuvan W111 omistajakin halusi asian vielä tällä hetkellä olevan.

Ilmoitelkaa vaan rohkeasti jos meneillään on jotain mielenkiintosta niin lähetämme kameramiehen paikalle. Keskeneräinen projekti on monesti vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin valmis auto.

Ihastellaan näitä valmiita "vaunuja" sitten joskus vaikka klubi-illoissa kun valmistuvat.

Avustusta kulkuneuvojen restaurointiin

Museoviraston restaurointiavustusta saatavilla Suomi-taustaisten kulkuneuvojen entisöintiin.

Lisätietoa Mobilian sivuilta tästä linkistä.

Klubi-ilta Pirkkalassa 30.09.2019 - Juhani Harjun MB170DS 1952 syynissä!

Syyskuun klubi-illassa suunniteltiin syksyn ja kevään toimintaa. Keväällä on tarkoitus mm. järjestää jonain kauniina päivänä jaoksen ajelu jonnekin, jota ei nyt tänä juhlavuonna viime vuoden tapaan järjestetty.


Juhani Harjun komea MB170DS vm. 1952 ajettiin myös talliin ja tutkittiin lattiasta kattoon. Seitsemän ja puolen vuoden rungollisen entisöintiprojekti valmistui keväällä ja huipentui museotarkastukseen.

Auto on osallistunut useampaan ajeluun tänä vuonna ja mittariin on tullut kilometrejä jo yli 5000 tänä kesänä. Juhani kertoi projektin vaiheista ja erilaisista tekniikoista joilla hän on autoa on entisöinyt. Laakereilleen Juhani ei kuulemma aio jäädä lepäämään vaan suunnitelmissa on vielä hienosäätöä tekniikkaan tulevana talvena.

Klubilaisten valmistuneita tai meneillään olevia projekteja otetaan jatkossakin ehkä klubi-iltojen ohjelmistoon ihmeteltäväksi ja malliksi innostamaan autojen kunnostamiseen.

Katso lisää kuvia kuva-albumista.

Otsikko

Syksyn ensimmäistä klubi-iltaa vietettiin Pirkkalassa Tammmer-Lattioiden tiloissa.

Petri Pessi kertoi alkuun uutisia yrityksen laajenemisesta yritysoston kautta myös laattapuolelle.

Klubin sihteeri Anssi Juutilainen kävi kertomassa hiljattain julkaistun "Mercedes-Benz Suomen Teillä 1900-2019" kirjan tekemisestä, luomisen ilosta ja tuskasta.

Kirjan materiaali kerääminen aloitetiin heti edellisen MB Suomen teillä kirjan julkaisemisen jälkeen ja kesti lähes 10 vuotta. Edellisen kirjantekemisestä oli opittu paljon ja hyvän loppukirin ansiosta kirja valmistui ja tuli painosta juuri ennen klubin 40 v juhlaa ja julkaistiin Mobiliassa juhapäivänä.

Kirjan tekemisessä on auttanut paljon avoin ja tiivis yhteistyö VEHO:n kanssa ja lähes vapaa pääsy vuosien aikana kerättyyn arkistomateriaalin. Tehtaalta on saatu myös paljon tietoa mm. Suomeen toimitetuista MB autoista. Lauri Koistinen sai erityismaininnan teknisten selvitysten ja tiedon kasaamisesta teosta varten. Kirjoja sai ostaa ja Anssi signeerasi niitä halukkaille.

Kirjoja on edelleen myynnissä ja niitä kannattaa kysellä syyskuun klubi-illassa. Anssilta voi tiedustella myös kirjan tilaamista postitse ja lähes 350 sivuinen ja melkein kaksikiloinen opus liikkuukin postin mukana ajoittain sujuvasti.

Klubilaiset olivat tuoneet mukaansa myös heille tärkeitä MB kirjoja joiden ympärillä riitti keskustelua. Anssilla oli mukana myös muita hänelle tärkeitä ja ns. mersuharrastan "perusteos" joka pitäisi kaikilta harrastajilta kotoa löytyä, nimittäin Werner Oswaldin "Mercedes-Benz Personen wagen".

Kesän viimeinen lämmin ilta rohkaisi klubilaisia tulemaan myös harrasteautoilla paikalle.

Katso lisää kuvia kuva-albumista.

Mercedes-Benz G280 CDI LAPV (Light Armored Patrol Vehicle) 5.4.

Tampereella oli esillä tänään erikoinen MB:Tsekkaa artikkeli jos et itse päässyt paikalle:https://www.aamulehti.fi/a/9b10ccc2-4b38-4f42-84c3-780b94413908

Onko tässä kaikkien aikojen reissu­paku?

Tsekkaa mielenkiintoinena artikkeli poikien matkasta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006219912.html


Otsikko

Klubin 40v juhlavuoden päätapahtuma vietettiin Mobiliassa Kangasalla uuden MB-kirjan julkistamistilaisuudessa sekä siirtymä juha-ajona iltajuhlapaikkaan Hotelli Rosendahliin. Pirkanmaan jaos oli jälleen vahvasti mukana tapahtuman järjestelyissä. MB-Tourin järjestelyvastuun pirkanmaan jaoksen osalta päättänyt 40V juhla-ajo ajettiin hienossa säässä ja kauniissa pirkanmaalaisissa harju- ja järvimaisemissa. Sunnuntaina juhlavieraille oli laadittu lista mielenkiintoisista vierailukohteista omatoimiseen tutustumiseen. Ruotsin MB klubin edustajille oli tarjolla myös opastettua toimintaa.

Juhlien jälkeen jaokselle annettiin vielä kunnia siirtää juhlasalissa esillä ollut MB 290 vm. 1937 juhlatilasta kuljetusautoon jolla se jatkoi matkaa kohti Helsinkiä.

Katso video auton siirrosta:

Kuva: Jaana Pessi

Video: Kuvaus Maija Lällä, editointi Harri Kolu.

Museoajoneuvopäivä 8.6.2019 Pirkanmaalla

Veholle oli tuotu esittelyrivistöön Timo Viita-Ahon w121, Kosti Venesmäen W111 sekä Petri Pessin ja Jouko Seppälän W110 mallit.

A-P piti esitelmän automalleista ja niiden ominaisuuksista, suunnittelun tavoitteista ja kehityksestä.

Paikalle oli tullut myös eri ikäisiä harraste MB malleja. Helteinen sää ja samanaikaiset tapahtumat olivat houkutelleet yleisön jonnekin muualle, sillä paikalla kävi vain vähän ihmisiä.

Päivän päätteeksi palkittiin harrastesarjasta Toni Helttusen W111 220Sb ja esittelyautoista Kosti Venesmäen omistama alunperin Väinö Linnan omistama W111 220SE erikoisella w111 60v lahjalla.

Katso kuvia Veholta täältä.

Museoajoneuvopäivän tapahtumia on Pirkanmaalla oli myös mm. "Kurvaa Kangasalle"- tapahtuma Kisarannassa, Mobiliassa ja Vehoniemen automuseolla. Teemana 70-luku mutta avoin kaikenikäisille ja merkkisille harrasteautoille.

Klubi-ilta 27.05.2019

Klubi-illan aluksi pidettiin hiljainen hetki aktiivisen Mercedes-Benz harrastajan, Pekka Tupamäen poismenon johdosta.

Kevään viimeisen klubi-illan teemana oli "Parts Information" järjestemän koulutus. Kouluttaja toimi Pekka Elo Pirkanmaan jaoksesta.

Klubilaisia avustettiin järjestelmään kirjautumisessa ja käytössä. Seuraavia ja täydentäviä koulutuksia on kaavailtu syksyn klubi-iltojen ohjelmistoon.

WIS järjestelmä on poistunut järjstelmämuutoksen yhteydessä harrastajien käytöstä. Ammattilaisille järjestelmä on edelleen saatavilla maksua vastaan

Koulutuksen tauolla oli illan grillimestarina toimineen A-P:n vuoro näyttää taitojaan. Varusteet oli kunnossa. Oikeassa kädessä oli myös salainen ase, jota kuvassa ei valitettavasti näy.Klubilaisten irvistyksistä päätellen oli eväätkin saatu riittävän kuumiksi. Pöytä tyhjenikin hetkessä. Lauri näyttää mallia kuinka virvokkeet pitää nauttia.Klubi-illat jää nyt tauolle kesän ajaksi.

Hot Rod & Rock Show 27-28.4.2019

Järjestyksessään 40. Hot Rod & Rock Show tapahtuma järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa viikkonloppuna. Suomen Mercedes-Benz klubi oli mukana tapahtumassa Pirkanmaan jaoksen rakentamalla hienolla osastolla. Osasto oli tänä vuonna tyylikkään pelkistetty ja väritykseltään autot mukaan lukien mustavalkoinen. Osastolle oli saatu näyttävä kattaus tänä vuonna 60 vuotta täyttävän W111 siipimallin autoja: Matti Salosen 220Sb -64, Heikki Helmisen 220SEb -64 avomalli sekä Jouko Seppälän 300SE coupe -66 muodostivan tyylikkään rivistön. Erikoista näille kaikille autoille on niiden matka Saksasta Suomeen: Matin auto on viettänyt suurimman osan ajastaan Ruotsissa ja sieltä myyty Saksaan josta se ostettiin Suomeen. Heikin auto taas oli myyty ensin Ranskaan ja sieltä Karibialle pienelle saarelle jossa auto vietti lähes 30 vuotta kunnes palasi Ranskaan ja ostettiin Suomeen. Joukon auto on taas käynyt manuaalivaihteisena eurooppa-autona reissun amerikkaan josta se ostettiin Suomeen. Näyttelyn vallitseva tyyli oli enemmän tuning- ja rakentelutyylisille autoille, mutta oli MB-autoja myös muilla osatoilla mm. hieman karheampia off-road käytössä G-malleja ja Design Eugenin osastolla uudempaa autokantaa edustava kaunis S. Osasto rakennettiin perjantai-iltana ja purettiin sunnuntaina ripeästi ja tapahtuman ajan osastolla päivystettiin talkoovoimin. Kiitoksia kaikille järjestelyihin osallistuneille. Katso poimintoja näyttelyautoista täältä.

13.04.2019 Luxury Collection Automobiles - Luxusta ja klassikoita

Pirkanmmaan jaos oli järjestämässä Mercedes-Benz klubin vierailua Luxury Collection Automobiles erikoisautojen autokauppaan Lempäälän Real-Parkkiin. Luxury Collectionin tarjontaan kuuluu uudet ja käytetyt luxus ja superautot sekä premium malleista tietyt poiminnat sekä näiden huolto ja korjaamopalvelut.

Klassikkoja tällä kertaa edustivat klubilaisten harrasteautot, joita oli jo saatu kohtalaisesti liikkelle. Piha täyttyikin pääasiassa MB merkkisistä autoista. Paikalla kävi päivän aikan lähes 100 henkilöä, joka yllätti sekä järjestäjät että päivän isäntänä toimineen toimistutusjohtaja Miika Toivosen.
Kahvia ja pullaa saatiin kuitenkin kaikille halukkaille järjestettyä.

Luxury Collectionin valikoimissa oli esillä merkeistä mm. Ferrari, Maserati, Lamborghini, McLaren, Porche, Bentley ja tietenkin klubilaisia aina kiinnostavat Mercedes-Benz erikoismallit. Erikoisuutena näistä oli vain 130 kpl valmistusmäärän MB S63 AMG avomalli, joka on tiettävästi ainut tällä hekellä suomessa oleva yksilö. Suomeen VEHO ei ole tätä mallia koskaan ole tuonut eikä moni tiennyt tällaissta harvinaisuutta edes olevankaan olemassa. Toinen erikoisuus oli uusi MB SL65 AMG, joka on ilmeisesti ainut Suomeen tuotu yksilö toistaiseksi.

Autojen äänimaailmaan päästin mukaan kun Miika käynnisti näytösluontoisesti muutaman auton. Taisi Ferrarin äänet voittaa.

Moni käytti tilaisuutta hyväkseen ja koeistui useassa autossa ja sai vähän tuntumaa siihen miltä tuollaisessa autossa on istua.

Autokaupan lisäksi Luxury car collectionilla on oma huolto-osasto, jossa näiden erikoisautojen huollot ja korjaukset tehdään. Huoltokorjaamo onkin kesäaikaan täystyöllistetty ja huoltoon saattaa olla tyypillisesti parinkin viikon jono, mutta talviaikaan kun kesäajossa olevat autot uinuvat ehditään hyvin huoltaa muitakin automerkkejä ja mm. Mercedes Benz autoja kilpailukykyiseen hintaan. MB huoltoja kannattaakin kysellä suoraan korjaamopäälliköltä. MB varaosat tuodaan itse maahan omia kanavia pitkin.

Yhtään autokauppaa ei kuitenkaan tiettävästi päivän aikana tehty, vaikka kiinnostus joihinkin malleihin oli puheiden perusteella aitoa ja rehellistä.

Katso kuvia tämän linkin takaa.

Klubi-ilta 25.03.2019 - Siippari 60v. esitelmä

Monien esitelmien mies - Jouko Seppälä pohjusti elokuvailtaa pienoismallia apuna käyttäen ja kertoi minkälaisena "Siippari", "Heckflosse", "Fintail" tai "Flosse" - millä lempinimellä MB W111 mallia kansallisuudesta rippuen kutsuttiinkaan - näki päivänvalon tasan 60 vuotta sitten. Mallisarja alkoi W111 korista ja valmistus jatkui myöhemmin W110 mallina aina kuusikymmentäluvun lopulle saakka. Tehdas ei koskaan erityisesti korostanut siipiä, mutta suuren yleisön muistiin mallisarjan erityspiirre on unohtumattomasti jäänyt.

Paikalle oli saapunut lähes 20 klubilaista, joilla usealla on ollut tai löytyy kotoa myös vastaava W111 tai W110 vempele - joko entisöitynä tai meneillään olevana projektina.


MB osia myynnissä kerhoiloissa 28.01. ja 18.02.2019

MB varaosat tekivät hyvin kauppansa - mitään ei jäänyt jäljelle. Klubilta ei kannata enää osia kysellä, klubilaisilta ehkä jos joku erityinen osa jäi hankkimatta ja harmittaa. Selvähän se kun halvalla saa, niin voi ottaa hyllyynkin muutaman odottamaan hyviä aikoja tai vaikka vaan koristeeksi. Pääasia että eivät joutuneet sulattoon. Klubi-illoissa nähtiin mukavasti kerholaisia ja muutama kaverikin oli eksynyt mukaan.

Tässä kuvassa on lavojen pohjat jo näkyvissä (Hyllyissä ei ollut juurikaan MB-osia).