2020 Artikkeleita

Otsikko

MB W111 vapautunut grillistä

Joulupuu-on... eikun... mersu-on-nyt maalattu-ja-Joulu on-jo -ovella...

Niinpä - vuosi alkaa olla taputeltu ja uusi vuosi toivon mukaan tuo vapautta myös meidänkin harrastukseen. Tonttujen puheiden mukaan talleisssa kuitenkin on tapahtunut hyviä asiota.

Saimmekin heiltä tuoreen kuvan joitakin päiviä aikaisemmin tällä kanavalla esitellystä, grilliin juuttuneesta mersusta. Mersu on päässyt irti omille tassuilleen ja maalari on saanut työnsä tehtyä. Tekniikan asennus on nyt kovaa vauhtia menossa. Seuraamme tilannetta.

30.11.2020 Klubi-Ilta Pirkkalassa

30.11.2020 Klubi-Ilta Pirkkalassa

Vuoden viimeinen klubi-ilta. Paikalla jäseniä juurikin suositusten mukainen maksimimäärä. Pöytään oli katettu perinteisesti joulutorttuja ja keksejä glögin kera.Illan asia-aiheena oli kuvia ja tietoisku tähdelliset lehdessäkin esiintyneistä, Rahkosen laanilta aikanaan pelastetuista suomessa harvinaisista MB130H mallisista mersuista. Jaoksemme jäsen on nyt saanut hankittua kyseiset autot haltuunsa ja niiden työstäminen on alkanut. Tavoitteena on saada molemmat autot käyttökuntoon lähitulevaisuudessa.

Maskeja tähtimerkillä

Valppaan lukijamme vinkki oli tällä kertaa tähtimerkillä varustettu suojamaski:https://www.stuntman.fi/kasvomaski---vintage-mersu

13.10.2020 Mobilistien jäljillä - osa 2: Lavian Linja-automuseo

Tampereen mobilistit tekivät harrasteautoretken Lavian Linja-automuseoon tiistaina 13.10. Mersu klubi oli myös kutsuttu mukaan, joten ajeltiin perässä Lavialle.

Paikalle oli saapunut arviolta 30 mobilistia ja mersu-klubin jäsentä. Lavian linja-automuseota esitteli paikan perustaja ja omistajaperheen edustaja Timo Lehtonen (kuvassa rahastajan vasemmalla puolella).Linja-automuseo on entinen V. Keto-Seppälän Lavian koritehdas ja varikko. Toiminta ulottuu vuoteen 1931 ja koritehtaan vuoteen 1948.
Voisiko linja-automuseolle olla hienompaa paikkaa, kuin käytössä säilynyt aito linja-autoliikenteen tukikohta, jossa on vielä toimivat puukorin rakennuskoneet. Näitä oli ennen paljon Suomessa, mutta enää harvoja jäljellä.

"Linjuriauto on maantien ässä..." kuten tunnetussa kaksikon Helismaa/Kärki linjuripolkassa laulettiin. Lavian linja-automuseo sijaitse paikassa joka oli aikanaan linja-autoliikenteen solmukohta keskimaalta länteen. Parhaimmillaan n. 60 linja-autovuoroja lähti Lavialta päivittäin.

Samalle paikalle kehittyi korjaamon ja pilketehtaan lisäksi koritehdas, Lavian Autokori Oy, joka valmisti laadukkaita puisia linja-auton koreja. Tehtaan tilat ja työkalut ovat säilyneet nykypäivään asti ja tiloissa on parasta aikaa tekeillä vanhoilla menetelmillä puukori vanhan sisun alustalle.

Ja edelleen "Linja-autossa on myös tunnelmaa, Linja-autossa matka katkeaa" - ja todennäköisesti katkesikin ellei vanhoja öljyjä ollut keitetty puhtaaksi huolellisesti ennen vaihtoa tai kuljettaja oli unohtanut varaosakytkinlevyn kotiin. On se aika pioneerihommaa ollut häkäpönttöautoista lähtien pyörittää linja-autoliikennettä puisen korin natistessa auton matkatessa huonokuntoisilla teillä. Kyydissäkään ei ollut kuskin lisäksi muilla laulun mukaan aina hauskaa: "Kuljettaja myhäilee ja rattia kääntää, Mattilan muorilla vatsaa jo kääntää, Kuulepas sinä siellä, rahastaja Jussi, Annapas mummolle pussi".

Timo Lehtosella oli mielenkiintoisia tarinoita koritehtaan, varikon ja linja-autoliikenteen kehityksestä ja vaiheista aina nykyaikaan asti varmaan toiseksikin illaksi, mutta pimeän tultua piti retkueen suunnistaa takaisin Tampereelle.

Katso lisää museosta Linja-autohistoriallisen seuran (SLHS) sivulta:

http://www.slhs.fi/files/3214/5829/7781/Hetku15_1-bussimuseo-auk.pdf

ja kuvia museolta 2020 kuva-arkistosta.

28.9. Klubi-ilta Pirkkalassa klo 18:30: MB W124 500E 30 vuotta

Klubi illassa jaoksen jäsen, Pekka Elo kertoi tarinaa lähes tulkoon päivälleen 30 vuotta sitten julkaistun W124 500E mallisarjan historiasta ja teknisestä kehityksestä. Paikalle oli pyydetty vertailuun saman korimallin autoja, joita saapuikin sekä 300 että 500 sarjalaisia useita kappaleita.

Pihalla oli mersuja kaikkiaan n. 30 kappaletta ja yleisöä hieman enemmän myös eteläisestä suomesta asti. Paikalle oli jalkautunut myös klubin puheenjohtaja Jari Lahtinen.

Turvallisuussyistä tilaisuus pidettiin pihalla komeassa syyssäässä. Kattavan ja teknisesti loistavan esitelmän aikana aurinko laski jo mailleen, mutta se ei yleisöä pelottanut vaan sitkeästi seistiin asennossa esitelmä loppuun asti hämärän jo laskeutuessa Pirkkalaan.


Katso kuvia 2020 kuva-arkistosta.

Ma 31.8. MERSUT.-tapahtuma kuvissa ja MB 300 SE hallissa

Elokuun klubi-illassa Pirkkalassa päästiin vielä edellisen viikonlopun MERSUT.fi tapahtuman huippuhetkiin katselemalla tapahtumasta otettuja kuvia.Hallin puolelle oli saatu tutkittavaki Antti Sareelan MB 300 SE vm. 1989, joka oli saanut hiljattain uuden maalipinnan ja uusi osia. Samainen autohan nähtiin viime syksynä Ylöjärvellä kun se oli vasta saapunut omistajalle ja oli silloin vielä alkuperäiskunnossa.Kuva: A-P Lällä.

Otsikko

Suomen Mercedes-Benz Klubi järjesti lauantaina 29.8.2020 koko Suomen Mersukansalle yhteisen kokoontumisen, MERSUT.- tapahtuman, Mobilia auto- ja liikennemuseokeskuksessa Kangasalla, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 KANGASALA.

Hyvä keli suosi tapahtumaa ja Mobilian puistikko täyttyi päivän aikana MB merkkisistä autoista.

Ari-Pekka Lällä toivotti osallistujat tervetulleiksi tapahtumaan. Mobilian historiasta ja nykypäivän toiminnasta kertoi Petri Niemenmaa. Veholta oli tullut paikalle uuden sähköautomalliston lisäksi Pauli Eskelinen kertomaan Mercedes Benz auton historiasta, teknologiakehityksestä ja tulevaisuudesta. Iltapäivällä paikalle saapui Vehoniemiajon reitin kiertäneet autot, joista suurin osa taisi olla myöskin MB-merkkisiä.

Kuvia 2020 kuva-arkistossa

23.7.2020 Mobilistien jäljillä - Vintage Cafe ja Antin automuseo

Tampereen seudun mobilistit järjesti ajelun 23.7. Asikkalaan. MB Klubi oli myös kutsuttu mukaan jonon jatkoksi. Lähtö tapahtui Mobilian pihasta Kangasalta ja aika monta MB merkistä autoa olikin retkellä mukana.

Padasjoen ABC:llä pakollinen huoltopysähdys. Osa retkueesta valitsi hieman erilaisen reitin, mutta kaikki taisivat selvitä Asikkalaan hienoon Vintage Caffilaan.

Paikalla oli myös muita autoharrastajia ja pihalla oli lopulta kohtalaisen monipuolinen autonäyttely. Konepeltien alla on aina jotain mielenkiintoista.

Vesivehmaalla Antin Museossa oli hienosti kunnostettuja autoja, hieman tavallisesta museosta poiketen aseteltuna vintagemekkojenja tavaroiden sekaan. Harvemmin sitä näkee miehiä mekko-ostoksilla. Illasta kohti Tamperetta ja ilmeisesti kaikki pääsivät pois ennen pimeää, vaikka yhdelle tiettävästi jäi hieman bensan makuakin suuhun.

Katso kuvia 2020 kuva-arkistosta.

Poliisille Vito

Poliisille räyhäkkä "Asiakaspalveluauto" - paku.

Mercedes-Benz A 250 e

Mercedes-Benz A 250 e - lupaukset lunastava hybridi.

Pirkanmaan jaoksen kesän avaus 3.6.2020

Kelien helliessä Mustanlahden satamasta lähti n. 20 autoa kesän ensimmäiselle yhteiselle ajelulle ja kaikki saapuivat perille Pirkkalaan.

Grillimestarin puikkoa heilutteli tällä kertaa Petri.

Harrasteautoista riitti yleisesti pärinää, mutta suurimman huomion taisi varastaa A-P:n MB300 vm. -53.

Kuva: A-P Lällä.

Hiljaista ollut

Ei ole viime aikoina ollut paljon tarinoita. Satunnainen toimittaja ei ole myöskään rohjennut tuppautua kenenkään talliin jutun juurta etsimään. Onneksi valppailta lukijoiltamme on tullut pari hyvää linkkiä iltalukemiseksi - seuraa sinisiä linkkejä alla tiedon alkulähteille.Talleissa ollaan toivon mukaan oltu kuitenkin ahkeria - eihän liikkumisrajoitukset estä rakkaimpien ropailua ja postimynnistä saa osaa jos jonkinmoista nykyisin. Kesällä olisi kiva nähdä näitäkin tuotoksia liikenteessä.Kesäkuun alussa liikkumis ja kokoontumisrajoituksia ollaan valtakunnassamme höllentämässä. Klubilta ei ole vielä tullut uusia suosituksia/ohjeita jaoksen yhteisten tapahtumien järjestämiseen. Huhujen mukaan meidän jaoksella oltaisiin kiinnostuneita jonkinlaisesta ajelusta riittävillä turpaväleillä vielä kesäkuun puolella ennen kuin ihmiset eristäytyvät tyystin kesälomille.

Jaoksen kokoontumiset peruttu toistaiseksi

Noudatamme Klubin suositusta perua yleisötapahtumia ja jaoksen kokontumisia toukokuun loppuun saakka:

www.suomi.mercedes-benz-clubs.com

Klubi-ilta 02.03.2020 - MB 300de T A Business edition AMG EQ Power koeistuttavana

Kevään toisessa klubi-illassa oli ihasteltavana ja koeistuttavana VEHO:lta lainassa oleva MB C-mallin 300de T A Business edition AMG EQ Power neliveto Plugin Hybrid Diesel. C-mallisto alkaa edullisemmasta 180 mallista n. 30k€, mutta tämän yksilön myyntihinta on näillä varusteilla 62194€ (digimittari, multibeam LED valot, AMG varustepaketti)2.0 litran neloskone + sähkömoottori tuottaa yhteistehon 143kW + 90kW (194hp + 122hp) , vääntöä löytyy teoriassa huimat 400NM + 440NM, mutta joka on rajoitettu yhteiskäytössä 700 NM:iin. CO2 päästöiksi ilmoitetaan teoreettisesti 34g/100km (kulutus 1.3l/100km tällä arvolla) uuden mittaustavan mukaan. Käytännössä yhdistetty kulutus ilmoitetaan kuitenkin 5.4l/100 km (6.6/4.9 kaupunki/maantie).

Käytännön havaintoja: Ari-Pekka latasi autoa yön yli normi 1-v lämmityspistorasiassa. Aamulla auton näyttö ilmoitti akun varaustilaksi 100% ja sähköllä ennuste ajomatkaksi 41km. VEHOlla Lielahdessa oli vielä 16 km ajon jälkeen 17 km ajomatkaa jäljellä (voi ajaa sähköllä 10% varaustilaan asti). Koko matka meni sähkömoottorilla maksiminopuden ollessa tietysti rajoitusten mukaan 100 km/h.

OMG mikä AMG!. Petri oli pyytänyt vielä paikalle melkein sukulaisen käytössä olevan Saksasta Suomeen tuodun perinteistä polttomoottoritekniikka edustavan valkoisen MB CLA AMG 45 mallin nelivetona myöskin (390hp vakiona). Muutamat pääsivät vähän kokeilemaankin pihalla miten AMG lähtee talvisessa loskasäässä. Kesällä olis kyllä kivempi.

Klubi-ilta 27.01.2020